יחידה קלינית-התפתחותית
ומרכז הדרכה להורים
קצת עלינו
פעילות היחידה הקלינית התפתחותית כוללת טיפול בילדים בגיל הרך ובמשפחותיהם, הכשרת והדרכת אנשי מקצוע ופרוייקטים לקידום התפתחות תינוקות ופעוטות בקהילה.
צוות היחידה כולל אנשי מקצוע מיומנים ומנוסים בעלי התמחות אקדמית וקלינית בעבודה עם ילדים צעירים ומשפחותיהם.
ד"ר נורית יגרמן
• מרפאה בעיסוק ומומחית להתפתחות הילד. בעלת נסיון רב בעבודה עם נוער, ילדים,
תינוקות ופעוטות עם אתגרי תפקוד והתפתחות במסגרות ציבוריות שונות.
• ניסיונה הרב וראייתה המקצועית הביאו אותה להבנת החשיבות שבהתערבות מוקדמת
הממוקדת בקידום יכולתם של ההורים והמטפלים ליצור עם הילד אינטראקציות איכותיות המשמשות גורם מגן מפני ההשפעות השליליות הפוטנציאליות שיש לגורמי סיכון מולדים וסביבתיים על התפתחותו של הילד.
• עבודת הדוקטורט של ד"ר יגרמן עסקה בפיתוח ובדיקת יעילות של תוכנית הדרכה
להורים לפעוטות עם ליקוי בעיבוד חושי וויסות עצמי במטרה לקדם את איכות
האינטראקציה שבין פעוטות אלו והוריהם. עם סיום הדוקטורט בשנת 2005, הקימה ד"ר
יגרמן את היחידה הקלינית התפתחותית של תוכנית הריס בפקולטה לחינוך בבר אילן.
• ד"ר יגרמן עומדת בראש היחידה ומובילה לצד הפעילות בקליניקה האוניברסיטאית עם
הורים ופעוטות, פרויקטים בקהילה עם אוכלוסיות בסיכון בשת"פ עם עיריות ומועצות
מקומיות, קופות החולים, משרד החינוך, משרד הבריאות, מערכות חינוך מיוחד וכו'.
• ד"ר יגרמן מובילה יחד עם ד"ר אריאלה וניאל והגב' איילת דוד מסלול לתואר שני
במגמה להתפתחות הילד שעוסק בויסות עצמי מולד ונרכש אצל ילדים בגיל הרך וחשיבות האינטראקציה עם ההורים והמטפלים להתפתחות היכולת לויסות העצמי.
איילת דוד M.A
• מרפאה בעיסוק 23 שנה, בעלת תואר שני בהתפתחות הילד וכיום דוקטורנטית באונ׳ חיפה.
• מנהלת תחום ריפוי בעיסוק במרכז להתפתחות הילד ברמת גן ובעלת קליניקה פרטית.
• מלמדת בבי״ס לריפוי בעיסוק באונ׳ העברית ובפקולטה לחינוך באונ׳ בר אילן. מרצה, מדריכה ומכשירה צוותים ממקצועות הבריאות בנושא קידום איכות אינטראקצית הורה/מטפל -ילד.
• מתמחה בטיפול בתינוקות, פעוטות וילדים עם עיכוב התפתחותי, קשיי וויסות וקשיי תקשורת.
שירה שייביץ M.Sc
• בעלת תואר ראשון ושני בריפוי בעיסוק מאוניברסיטת תל אביב, מטפלת לפי גישת ה DIR
• בעלת ניסיון רב בהדרכה צוותים ממקצועות הבריאות וצוותים חינוכיים בגני תקשורת, מעבירה הרצאות, השתלמויות וסדנאות בנושא עיבוד חושי ואינטראקציה הורה- ילד.
• מטפלת במרכז לגיל הרך ברמת גן ובקליניקה פרטית מתמחה בטיפול בתינוקות, פעוטות וילדים עם עיכוב התפתחותי, קשיי וויסות וקשיי תקשורת.
מירב חיים תורג'מן M.A
• בוגרת החוג לריפוי בעיסוק, בית הספר למקצועות הבריאות אונ' ת"א ((B.O.T ובעלת תואר שני בתוכנית ללימודי המוסמך בגיל הרך ע"ש שוורץ, מגמת בריאות הנפש, ביה"ס לעבודה סוציאלית, האונ' העברית בירושלים (M.A ). בוגרת לימודי תעודה בתוכנית להנחיית קבוצות באוריינטציה דינמית, סמינר הקיבוצים.
• מטפלת בילדים ובמשפחותיהם משנת 2000 במסגרות שונות, בכללם המכון להתפתחות הילד, מרפאת 'בלומנטל' של קופת חולים כללית; אשכול גני 'שקד', גני תקשורת מטעם משרד החינוך ועמותת 'אותי (העמותה לילדים בסיכון); מכון פרטי.
• מדריכה מקצועית ומדריכה על הדרכה בריפוי בעיסוק, מטפלת ומנחת צוותים חינוכיים על פי מודל הDIR , שותפה להקמת פרויקטים לקידום מקצועי ומרכזת את סקטור הריפוי בעיסוק בגני התקשורת של יחידת חולון, עמותת 'אותי'. מדריכה מקצועית לצוותים חינוכיים בבתי ספר לילדים על הספקטרום, עמותת שתילים.
• מתמחה בטיפול בפעוטות וילדים צעירים עם קשיים בוויסות חושי, אוטיזם ועיכובים התפתחותיים.
גלית אביב M.A
• בוגרת תואר ראשון בריפוי בעיסוק מטעם "הקריה האקדמית אונו".
• בעלת תואר שני בהתפתחות הילד מטעם אוניברסיטת חיפה.
• מוסמכת לטיפול בגישת Cogfun . בעלת ניסיון בטיפול בילדים עם קשיים התפתחותיים שונים (ויסות חושי, קשיים גראפומוטוריים, קשב, ASD) , הנחיית קבוצות טיפוליות, הדרכת צוותים חינוכיים והדרכת הורים בקליניקה ובמשחקיות התפתחותיות.
• עובדת במרכז לגיל הרך ברמת גן.
יעל שגיא צור M.Sc
• קלינאית תקשורת, בוגרת החוג להפרעות בתקשורת, אוניברסיטת תל אביב משנת 1992. בעלת תואר שני מהחוג לאנטומיה ואנתרופולוגיה, הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב.
• מטפלת בילדים ובמשפחותיהם במסגרות שונות כולל גנים לעיכוב התפתחותי של משרד החינוך ומרכזים לגיל הרך. כשלוש עשרה שנים ראש תחום סקטור קלינאיות במרכז לגיל הרך, רמת שקמה, רמת גן.
• מדריכה קלינית של סטודנטים וקלינאיות תקשורת ומנחה צוותים חינוכיים. מעבירה הרצאות, השתלמויות וסדנאות בנושא התפתחות שפה ואינטראקציה הורה- ילד.
• בעלת קליניקה פרטית.
השירותים שלנו
תכנית התערבות
במסגרת הקליניקה האוניברסיטאית בבית הספר לחינוך, באוניברסיטת בר אילן, אנו מטפלים בילדים ובמשפחותיהם ומציעים מגוון אפשרויות הדרכה וטיפול:
תכנית הדרכה טיפולית להורים
קידום איכות אינטראקציית הורה-ילד לפעוטות עם קשיים בעיבוד חושי, ויסות עצמי וקשיי תקשורת
תכנית ההדרכה הטיפולית כוללת הדרכה פרטנית להורים במטרה להתאים את דפוסי הטיפול היומיומיים והמשחק עם ילדם למאפיינים הייחודיים שלו. התכנית מיושמת עם משפחות לילדים עם קשיים בעיבוד חושי, ויסות עצמי וקשיי תקשורת, כולל ילדים המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי.
התכנית מיועדת לילדים צעירים (מלידה ועד גיל חמש) ומועברת ע"י צוות היחידה.
ההתמקדות היא בהעלאת מודעותם של ההורים להתנהגותם באינטראקציה עם הילד ולהשפעתה על יכולתו של הילד להיות מווסת, תקשורתי ומטרתי יותר. במסגרת התכנית אנו מבצעים הערכה לגבי היבטים שונים בתיפקודו של הילד, לומדים יחד עם ההורים את דפוסי התקשורת שלו ואת פרופיל התגובות שלו לגירויים חושיים, ומנתחים יחד עם ההורים סרטונים של האינטראקציה שלהם עם ילדם.
התכנית משלבת גישות קליניות המתייחסות להתפתחות ריגשית-תקשורתית, תפקוד חושי והתפתחות היכולת לויסות עצמי. עם גישות חינוכיות הממוקדות בקידום התנהגותם ההוראתית של ההורים ויכולתם להכליל ולהעביר את הידע הקליני שרכשו בהדרכה להתנהלות השוטפת עם ילדם בחיי היום יום.
ייעוץ קצר מועד להורים
קשיי אכילה והאכלה, קשיי שינה , פרידה
ייעוץ קצר מועד (מספר מפגשים בודדים) להורים לתינוקות ופעוטות המעוניינים בהדרכה תומכת לגבי סוגיות המתייחסות להתנהלות היום יומית עם ילדם.
הורים רבים לתינוקות ופעוטות מתלבטים לגבי הדרך בה עליהם להתנהג עם ילדם במצבים שונים בחיי יום יום במיוחד כאשר הילד מראה התנהגות שלא ברורה להם והם מתקשים לעיתים להגיב אליו בביטחון ובאופן מקדם התפתחות.
סוגיות המטופלות במסגרת הייעוץ קצר המועד כוללות דפוסי התנהגות מאתגרים של הפעוט, שימת גבולות ברורים ועיקביים, אתגרי שינה, אתגרי אכילה וכו'.
במקרה הצורך נעשית במסגרת הייעוץ גם הדרכה במסגרת החינוכית כמו גם הפניה לגורמי טיפול התפתחותיים רלוונטים. תכנית ההדרכה הינה אישית לכל משפחה ומועברת על-ידי צוות היחידה.
ליווי הורים
הגידול של ילד עם צרכים מיוחדים מזמן לא אחת להורים התמודדות מורכבת ורציפה עם סוגיות שונות הנוגעות לא רק לילד אלא גם לעצמם ולהורותם. בנוסף לתכנית ההדרכה המתמקדת בילד, ובהתאם לצורך, אנו מציעים מפגשים טיפוליים להורים המאפשרים עיבוד והדרכה לגבי היבטים הנוגעים להורות, לזוגיות ולהתנהלות המשפחתית בכלל. במפגשים אלו, המבוססים על מודלים של הדרכת הורים טיפולית, הורים מקבלים מקום להעלות קשיים, לבטים ותחושות שונים המצטברים ומלווים אותם (כגון קבלה וכאב, הווה ועתיד, צרכי הילד, צרכי ההורה וצרכי המשפחה, וכד'), תוך התמקדות בקושי, מחד, ובחיפוש דרכים להעצמה ולאופטימיות, מאידך.
המפגשים ניתנים ע"י פסיכולוגית היחידה.
הדרכות והשתלמויות בהתאמה למסגרת
הדרכות, השתלמויות, סדנאות והרצאות בתחום התפתחות הילד ניתנות מטעם היחידה לצוותים טיפוליים וחינוכיים במגוון אפשרויות בחירה:
תכנית השתלמות MISC לאנשי מקצוע ממקצועות הבריאות
בהתערבות עם הורים ופעוטות עם ליקוי בעיבוד חושי, ויסות עצמי ותקשורת (MISC - SR Mediational Intervention for Sensitizing Caregivers and enhancing Self Regulation)
תכנית ההתערבות MISC-SR המיושמת ביחידה פותחה במסגרת המגמה להתפתחות הילד, ביה"ס לחינוך ויעילותה הוכחה במחקר. התכנית מבוססת על מודל התיווכי להתערבות מוקדמת MISC-Mediational Intervention for Sensitizing Caregivers (Klein, 1996, 2003; 2013).
המודל התיווכי לעבודה עם הורים: על פי המודל התיווכי, מטרת ההתערבות היא להגביר את רגישותו של ההורה להתנהגותו של הילד, ולהעלות את המודעות של ההורה ליכולתו להשפיע על התפתחותו של הילד על ידי קידום איכות תגובותיו בזמן האינטראקציה שביניהם. המודל התיווכי הוא רחב יריעה, ומתייחס להיבטים מגוונים באינטראקציית הורה-פעוט, כולל היבטים רגשיים (רוך וחמימות, קריאת איתותיו של הפעוט, ותגובות מותאמות ומתוזמנות היטב עם תגובותיו), היבטים תקשורתיים (חילופי תקשורת הדדיים ברצף) והיבטים הוראתיים (קידום פוטנציאל הלמידה על ידי פיתוח צרכים בסיסים אשר חיוניים לצורך למידה מחוויות חדשות, כמו הצורך להתמקד בגירויים בסביבה, לחפש את משמעותם, ליצור קשרים בין דברים, ליהנות מהצלחה ולווסת התנהגות).
תכנית ההתערבות MISC-SR פותחה עבור פעוטות בסיכון התפתחותי על רקע ליקוי מולד בעיבוד חושי, ויסות עצמי ותקשורת. התכנית מבוססת על שלושה מרכיבים עיקריים:
-
Reframing – הגדרה מחדש של תפיסת ההורים את התנהגות הילד באמצעות הערכה מקצועית והסבר להורים לגבי הפרופיל החושי האינדיווידואלי של הילד
-
Reflecting – פיתוח יכולת התבוננות רגישה של ההורים על הילד והבנת התנהגותו
-
Mediating – קידום יכולתם של ההורים לתיווך מותאם ומקדם התפתחות
הבסיס הקליני של התכנית מתמקד בתהליך תיווכי כפול שבמסגרתו המטפל יוצר עם ההורה קשר חם ותומך המכיל מרכיבי אינטראקצייה בין אישית איכותיים.
התכנית מיושמת באמצעות צילום בוידאו של אינטראקציית הורה-ילד בפגישות משחק בחדר משחקים שבעיקבותיהן נערכות פגישות המוקדשות לניתוח הוידאו עם ההורים (ללא נוכחות הילד). במהלך פגישות המשחק ההורים מקבלים הכוונה ועידוד בחדר כולל מודלינג של אינטראקצייה מקדמת התפתחות עם הילד. במהלך פגישות ניתוח הוידאו מושם דגש על זיהוי יחד עם ההורה ועידוד ההורה על התנהגויות מותאמות לפרופיל החושי ויסותי של ילד והסבר המרחיב את הבנתו ומודעותו של ההורה למאפיינים ההתנהגותיים היחודיים של ילדו ועל הדרכים לתמוך בהתנהגות מווסתת יותר מצד הילד. ההתערבות כוללת גם מרכיב הוראתי המתייחס להתנהגויות הוראתיות של ההורים עם הילד שמטרתן קידום ידיעותיו ויכולותיו של הילד.
מממצאי המחקר שבדק את יעילותה של תכנית ההתערבות MISC-SP עולה כי ההתערבות קידמה באופן מובהק מדדים המתייחסים לאיכות אינטראקציית הורה-ילד כמו גם מדדים המתייחסים לתפקודו ההתפתחותי של הפעוט (Jaegermann & Klein, 2010).
ההשתלמות כוללת חלק תיאורטי כשלב ראשוני ובעיקבותיו הקבוצה עוסקת בניתוח תאורי מקרים המצולמים בוידאו של ילדים והוריהם אשר יטופלו ע"י המשתלמים במהלך ההשתלמות.
ההשתלמות מיועדת לאנשי מקצוע בתחום התפתחות הילד שעוסקים בעבודה עם פעוטות ומשפחותיהם ובעלי ניסיון בעבודה פרטנית עם פעוטות עם אתגרי התפתחות.
ההשתלמות הינה בהיקף של 80 שעות והדגש הינו על קידום יכולתם של המשתלמים ליישום קליני בפועל של התכנית עם ילדים והוריהם במסגרות בהן הן עובדים.
השתלמות תיאורטית בנושא ויסות עצמי מולד ונרכש
תאוריה, הערכה וקידום
השתלמות בת 12 שעות המיועדת לצוותות רב מקצועיים ומתמקדת בהבנת הבסיס התיאורטי והמודלים העדכניים הקיימים בספרות לגבי המרכיבים הנוירוביולוגים המולדים ותהליכי הויסות הדדי באינטראקציות הורה-פעוט שעומדים בבסיס היכולת המתפתחת לויסות עצמי. ההשתלמות סוקרת את הבסיס המולד של ויסות עצמי ואופן התפתחותו, כמו גם את המרכיבים בהתנהגות המבוגר המקדמים את יכולתו ליצור אינטראקציה איכותית התומכת ביכולות הויסות העצמי המתפתחות של הילד. במסגרת ההשתלמות יסקרו גם דרכי הערכה וקידום בסיסי היכולת לויסות עצמי. ההשתלמות מלווה בהדגמות ותרגילים באמצעות סרטוני וידאו. ההשתלמות מועברת ע"י צוות היחידה.
הרצאות, הצגות וסדנאות בכנסים וימי עיון
צוות היחידה הקלינית-התפתחותית מעביר הרצאות וסדנאות בתחומים הרלוונטים לפעילות היחידה במסגרות שונות. לפרטים נוספים נא להשאיר הודעה במייל: barilan.harrisclinic@gmail.com
הדרכות (Supervision) לאנשי מקצוע
אנשי הצוות ביחידה הקלינית התפתחותית מציעים ליווי מקצועי אישי וצוותי לאנשי מקצוע מתחום התפתחות הילד המעוניינים בהדרכה המתייחסת לעבודתם עם ילדים ומשפחותיהם. ההדרכה מבוססת על המודל התיווכי להת ערבות מוקדמת ועל גישות טיפול עדכניות המתייחסות למרכיבים הריגשיים, התיקשורתיים וההוראתיים ולתהליכי הויסות ההדדי באינטראקציית מטפל-ילד, מטפל-הורה והורה-ילד.
פרויקטים בקהילה
צוות היחידה הקלינית יוזם ומעורב בפרויקטים בקהילה המיועדים לאוכלוסיית ילדים בגיל הרך בסיכון מרובה: ילדים עם גורמי סיכון מולדים הגדלים במשפחות המתמודדות עם גורמי סיכון סביבתיים.
הפרויקטים הללו נעשים בשיתופי פעולה עם מערכות ארציות ומוניציפליות שעוסקות בטיפול בילדים צעירים ומשפחותיהם.
הפרויקטים בקהילה כוללים שלושה סוגים עיקריים של פעילות:
1. השתלבות של אנשי צוות היחידה במערכות קהילתיות קיימות.
ארגון וניהול צוות טיפולי שעוסק בזיהוי והתערבות מוקדמת עם הורים ופעוטות בסיכון מרובה.
לדוגמה פרויקט "בית פתוח" בתחנת טיפת חלב הנחשול בראשון לציון. במסגרת פרויקט הבית
הפתוח אנשי צוות היחידה הנמצאים יום בשבוע בתחנה מזהים יחד תינוקות ופעוטות המראים
סימפטומים של סיכון מולד. פעוטות אלו והוריהם מוזמנים להשתתף בסדרת פגישות טיפוליות
שמטרתן לקדם את איכות אינטראקציית הורה ילד. במסגרת הפרויקטים הללו מושם דגש על
התאמה של ההתערבות להבדלים בין תרבותיים המאפיינים את אוכלוסיית היעד.
2. הכשרת אנשי מקצוע שעובדים בקהילה עם ילדים בגיל הרך הנמצאים בסיכון מרובה.
הכשרות והשתלמויות אלו נעשות על פי רב מול גופים ציבוריים כמו שרותי בריאות כללית ומכבי,
מרכזים לגיל הרך בעיריות ומועצות מקומיות, מערכות חינוך מיוחד של גופים ציבוריים וכו'.
ההשתלמות המקיפה כוללת 80 שעות שמסגרתם ניתן חלק תיאורטי עדכני וחלק מעשי-יישומי.
לאחר סיום ההכשרה, צוות היחידה הקלינית ממשיך ומלווה את הצוותים בהדרכה על מנת
להבטיח הטמעה של הגישה בעבודה הקלינית השוטפת.
3. צוות היחידה מפתח ומתאים הכשרות והשתלמויות למערכות טיפוליות ספציפיות על פי
התמחותם וצרכיהם.
במסגרת זו מיושמות השתלמויות מטרה ספציפיות כמו למשל השתלמות המתמקדת בישום
הגישה עם הורים לפעוטות המאובחנים על הרצף האוטיסטי (השתלמות לצוותיי אלוטף- גני
אלוט), השתלמות עם דגש תאורטי לצוות המרפאות בעיסוק של מכבי שירותי בריאות באזור
השרון, השתלמות בנושא העבודה עם הורים במסגרת הפיזיותרפיה ההתפתחותית, הצגה
כללית של המודל התיווכי לעבודה עם הורים עם צוות המכון להתפתחות הילד הר-חברון, ועוד.
פרטים ומידע נוסף
"לפרטים נוספים לגבי תוכניות ההתערבות ולגבי ההדרכה וההשתלמויות ניתן לפנות במייל barilan.harrisclinic@gmail.com או להשאיר הודעת ווטסאפ לאיילת דוד במספר טלפון 050-6788485